Hulpdiensten voor dieren

Er zijn verschillende hulpdiensten voor dieren. Voor een gewond of mishandeld dier belt u het meldnummer 144. Voor een zwervend of dood dier belt u de dierenambulance bij u in de buurt.

Dieren kunnen gewond raken, de weg kwijt zijn of dood gaan. Ook worden dieren soms mishandeld of verwaarloosd. Er zijn verschillende hulpdiensten speciaal voor dieren.

  • De Dierenpolitie: voor dieren die mishandeld, verwaarloosd of gedood zijn door mensen.
  • De Dierenambulance: voor gewonde dieren of dieren in nood. De dierenambulance haalt dieren op en verleent zorg. De dierenambulance haalt ook dode dieren op.
  • De Dierenbescherming: vangt zwerfdieren op in asielen.
  • Meldnummer 144 Red een dier: het alarmnummer voor de dierenpolitie en dierenambulance waar u inheemse dieren (bijvoorbeeld damherten en reeën) kunt melden. 

Een gevonden of vermist dier kan niet via de gemeente gemeld worden. Gemeenten zijn alleen verantwoordelijk voor het registreren van gevonden voorwerpen. Voor dieren kunt u terecht bij andere instanties.

Voor informatie kunt u contact opnemen met het Klantcontactcentrum via +31 (0)71 36 60 000.

Gevonden en vermiste huisdieren

U kunt contact opnemen met meerdere organisaties:

  • Stichting Amivedi. Deze stichting heeft een website waar gevonden en verloren dieren op gemeld kunnen worden. Bij vermissingen krijgt u tips over wat u kunt doen om uw huisdier terug te vinden.
  • Dierenasiel Offem via +31 (0)71 36 16 698, tot 12:00 uur is er altijd iemand aanwezig.

Overleden huisdier gevonden door gemeente

Als een overleden huisdier wordt gevonden, kijkt de gemeente met een chiplezer of een huisdier gechipt is. Zo ja, dan wordt er contact opgenomen met de eigenaar. De eigenaar kan het dode huisdier vervolgens ophalen bij de milieustraat. In verband met de hygiëne kan dit echter uitsluitend op de dag van binnenkomst van het dode huisdier. Daarna wordt het dode huisdier opgeborgen en afgevoerd naar een gespecialiseerd bedrijf.

Als er geen eigenaar kan worden achterhaald, wordt er een foto gemaakt van het overleden huisdier. Deze foto wordt een half jaar bewaard, zodat de eigenaar ook op een later tijdstip zijn of haar huisdier kan identificeren. Het Klantcontactcentrum kan u informeren of er overleden huisdieren zonder chip zijn gevonden en u eventueel de foto toesturen.

Gemeente Noordwijk

Adresgegevens

Toon op de kaart Voorstraat 42 
2201 HW Noordwijk

+31 (0)71 36 60 000

gemeente@noordwijk.nl